Autogeen snijden

Autogeen snijden bestaat al heel lang. Het is een van de oudste vormen van het snijden van constructiestaal. Tijdens dit proces van snijden wordt een mengsel van verhittingsgas en zuurstof naar de ontstekingstemperatuur gebracht van 1150 graden. Door deze hitte smelt het staal en wordt er een gecontroleerde straal zuurstof opgeblazen. Deze straal zorgt ervoor dat het staal op de plek van aanraking smelt en hierdoor ontstaat de snijlijn.

Het belang van zuivere zuurstof bij het autogeen snijden

Het is belangrijk dat de zuurstof bij het autogeen snijden ten minste 99,5 procent zuiver is en autogeen snijden is alleen mogelijk bij materialen waarbij genoeg hitte vrijkomt. Zo kan de reactie in stand gehouden worden. Als het smeltpunt te hoog is, lukt het niet om de snijlijn te maken. IJzer is hier bijvoorbeeld wél een geschikt materiaal voor. Wil je een metalen product laten snijden dat niet geschikt is voor autogeen? Kijk dan eens naar plasmasnijden, lasersnijden of watersnijden.

Wil jij een product autogeen laten snijden? Neem dan hier contact met ons op, dan vertellen we je meer over de mogelijkheden.