Aluminium

Aluminium is een licht en sterk materiaal. Door deze combinatie is het geschikt voor veel verschillende toepassingen. Aluminium wordt vaak vergeleken met staal, maar er zijn grote verschillen. Staal is sterker, stijver, zwaarder en goedkoper dan aluminium. Daarnaast roest het sneller.

Hoe wordt aluminium gemaakt?

Aluminium is, na zuurstof en silicium, het meest voorkomende element op aarde. Het komt niet als zuiver element voor, maar als een verbinding met andere elementen. De meest voorkomende verbinding is aluinaarde; dit komt voor in bauxiet.

Het productieproces van aluminium verloopt in een aantal stappen. Eerst wordt uit bauxiet aluinaarde gemaakt. Dit gebeurt door de bauxiet op te lossen in natronloog. De aluinaarde wordt vervolgens in een bad met kryoliet (fluoridezout) bij een temperatuur van 950°C met behulp van elektriciteit omgezet in zuiver aluminium.

Dit aluminium wordt in verschillende vormen gegoten: broodjes, walsblokken en palen. De broodjes zijn bedoeld als grondstof voor aluminium gieterijen, de walsblokken worden uitgewalst tot plaat, band en folie en de palen worden geëxtrudeerd tot staven en profielen.

Aluminium en milieubeschermende maatregelen

Bij de productie wordt voortdurend geïnvesteerd in milieubeschermende maatregelen, bijvoorbeeld terugwinning van energie en het verminderen van schadelijke afvalstoffen.

Wil jij met aluminium aan de slag? Neem hier contact met ons op voor de mogelijkheden.