Galvaniseren

Galvaniseren is een methode waarbij we een dunne laag zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op een metalen werkstuk aanbrengen. De laag is zelfopofferend en voorkomt corrosie. Het woord ‘galvaniseren’ is afgeleid van de Italiaanse geneeskundige Luigi Galvani, die het proces uitvond.

Galvaniseren of verzinken?

De termen galvaniseren en verzinken worden veel door elkaar gebruikt. In feite is elektrolytisch verzinken een vorm van galvaniseren.   

Galvaniseren werkt als volgt: er wordt een dunne laag metaal op een stalen of ijzeren werkstuk aangebracht. Dat doen we door het werkstuk onder te dompelen in een chemische oplossing met het zelfopofferende metaal. Door een elektrische stroomlading hechten de metalen zich aan elkaar. Dit heet het elektrolytische proces.

Verzinken kunnen we ook doen door middel van dit elektrolytische proces. We gebruiken dan natuurlijk zink als metalen laag. Dit noemen we elektrolytisch verzinken en het is een vorm van galvaniseren. Daarnaast kun je een product ook thermisch verzinken; hierbij gebruik je een andere techniek, waarmee je een dikkere beschermlaag creëert. Dit proces valt niet onder galvaniseren. 

Ga je galvaniseren of verzinken? Wat de beste methode is, hangt onder andere af van de eigenschappen van je metalen werkstuk. Advies nodig? We helpen je graag.

Voor- en nadelen van galvaniseren

Galvaniseren is een ongekend effectieve manier om je metalen product te beschermen. Je profiteert dan van de volgende voordelen:

Natuurlijk zijn er soms ook nadelen aan galvaniseren, al zijn deze in veel gevallen gemakkelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan:

Galvaniseren prijzen

Benieuwd wat de prijs van een galvaniseerklus is? Die berekenen we graag vrijblijvend voor je. Stuur ons een bericht en dan komen we er zo snel mogelijk bij je op terug.