Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is een oppervlaktebehandeling waarbij het te behandelen object (staal) in zijn geheel wordt ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink.

Het proces van thermisch verzinken

Verzinken wordt, afhankelijk van het proces, uitgevoerd bij temperaturen van circa 440 tot 600 ºC. Het staal gaat daarbij een reactie aan met het zink, waarbij zink-ijzer legeringslagen gevormd worden. De bovenste laag bestaat meestal uit vrijwel zuiver zink (de samenstelling hiervan is dezelfde als die van het zinkbad), wat een fraai glanzend uiterlijk heeft.

Zink is een onedel metaal (onedeler dan staal), dat gemakkelijk reageert met stoffen in de atmosfeer (bijvoorbeeld kooldioxide en zwaveldioxide), waardoor zinkzouten op het oppervlak worden gevormd (“witte roest”). Daarbij verdwijnt het glanzende uiterlijk na verloop van tijd. Vanwege het onedele karakter offert zink zich in corrosieve omgeving op en beschermt daarmee onbedekte plekken (beschadigingen, snij- en knipkanten) op het staal tegen corrosie.

De zinklaagdikte is onder andere afhankelijk van de samenstelling van het staal, de verblijftijd in het bad, de temperatuur en de samenstelling van het zinkbad.

Je metalen product sterker maken door thermisch verzinken?

We helpen je graag met expertadvies over welke oppervlaktebehandeling het beste past bij je wensen en bij het materiaal. Neem hier contact op.